12 dk. 3,8 km Turgut Reis Cd. Üzerinden
Bodrum Kalesi, Türkiye’nin liman kenti Bodrum’da yer alan ve 1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından Aziz Peter Kalesi adıyla inşa edilmiş kale. Bodrum’un simgesi haline gelmiş kale, 1960 yılından beri “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak kullanılanmaktadır.
Klasik Antik Çağ’da, Satrap Mausolos’un hüküm sürdüğü MÖ 4. yüzyılda inşa ettirilmiş ve Türkiye’nin Bodrum şehrinde yer alan bir tiyatro binasıdır. Tiyatronun ilginç nitelikleri arasında, oyunlardan önce Dionysos uğruna kurbanların kesildiği sunağı ve bazı koltukların arasındaki, belki de gölgelik olarak kullanılmış olabilecek delikler vardır.
Bodrum tersanesinin 1775 yılında kurulduğu sanılmaktadır. Bir arşiv belgesine göre Bodrum’da ilk gemi, 1784 yılında tezgâha konmuştur. Kerestesi Bodrum dağlarından getirilmiştir. Korsan saldırılarına karşı gözcü olarak dikilen Osmanlı kulesi ile birlikte 1882 yılında tersanenin surları da genişletilmiştir. Yapı günümüzde, sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.
Bugün eski tersanenin arkasında, Adsız Atlı Süvarinin ve Osmanlı Denizcisi Cafer Paşa’nın da türbesi olan, Osmanlı Mezarlığı vardır.
Aya Nikola Kilisesi, 1780 veya 1873 yılında Aziz Nikola’ya adanarak inşa edilmiş, 1969 yılında ise Pamukkale Üniversitesi’nin verdiği çürük raporu sonucunda kontrollü bir şekilde yıkılmış Rum Ortodoks kilisesidir. Kilisenin kalıntıları Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Hilmi Uran Meydanı’nda yer alır.
Kale, Kral Mausol döneminde gözetleme kalesi olarak inşa edilmiştir. Kalıntılar, klasik döneme ait, antik Termara şehrindendir. Termara şehri; Bodrum Yarımadasındaki 12 antik şehirden biridir.
https://www.coastguidetr.com/tr/tarihi-yer/1003020013/aspat-kalesi-aspat-castle
Yarımadanın Gökova Körfezi tarafında, Çiftlik Köyü’ne bağlı Alazeytin Mahallesi’nin üzerindeki tepenin doruğunda, Syangela antik kenti kalıntıları bulunur. Mahallenin bitiminden kalıntıların bulunduğu tepeye zeytinlikler arasından geçen 20 dakikalık yürüyüşle çıkılır. Bugüne ulaşan kalıntılar surlar, evler ve diğer yapılardır. Tepeden Gökova Körfezi ve Orak Adası görülür.
Mausolos’un Syangela halkını yerleştirmek için kurdurduğu Thaengela ise Mumcular-Bodrum yolu üzerindeki Pınarlıbelen Köyü civarında, Etrim Köyü’nün 1,5 km üzerindeki tepededir. Köyden tepeye olan patika yol oldukça diktir ve yürüyüş zaman alır.
5 dk. (2,0 km) Cafer Paşa Cd. ve Turgut Reis Cd. Üzerinden
Halikarnas Mozolesi (ya da Mausoleion), Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi Artemisia (en) tarafından Halikarnassos’ta yaptırılmış, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri sayılan, kolonlarıyla Yunan mimarisini, piramit şeklindeki çatısıyla da Mısır mimarisini andıran oldukça büyük boyutlardaki mezar. Mozole alanı bugün açık hava müzesi olarak düzenlenmiştir.
Mindos Kapısı, Bodrum yakınlarında yer alan tarihi bir alandır. Şehrin batı surları ovadan geçtiği için kulelerle güçlendirilmiştir. Kulelerin ölçüleri yaklaşık olarak 7×8,5 metredir. Mindos kapısının iki kulesinden biri günümüze hemen hemen orijinal yüksekliği ile ulaşmıştır. Bu kapı yarımadanın ucunda bulunan antik Myndos şehri yönünde olduğundan Mindos kapısı olarak tanınmaktadır. Yöresel adı Diktiri’dir.
Müze’nin temelleri, 2010 senesinde, Bodrum Yat Festivali kapsamında Bodrum Kalesi önüne kurulan bir çadır içinde 18 adet Bodrum Tipi tekne modelinin sergilenmesiyle atılmıştır. Sonrasında, Bodrum Ticaret Odası’nın proje liderliği ve Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla, “Müze Projesi Tanıtım Sergileri” olarak farklı illerde ve platformlarda Bodrum’u temsil etmiştir. Eski Bedesten binasının Müze olarak tahsis edilmesiyle de, 15 Ekim 2011 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır.
Pedasa Antik Kenti, Konacık’ın bakir kalan tepelerinde, yeşilin envai tonunun sarmaladığı Gökçeler mevkiinde yer almaktadır. Kent Halikarnassos Yarımadası’nın en önemli Leleg yerleşimini oluşturmaktadır.
http://www.cekiste.com/pedasa-antik-kenti
Yerleşim merkezindeki surla çevrili akropol ile onun nekropol (mezarlık) alanları, tarım terasları ve çiftlik evleri ile Pedasa ve onun territoriumunda bir Leleg kentini oluşturan tüm unsurlar mevcuttur. Pedasa’da bugüne dek sürdürülen kazı ve araştırmalar, M.Ö. geç 2. bin yıldan itibaren başlayan ve Bizans dönemi sonlarına (M.Ö. 13. yüzyıl) kadar uzanan bir sürece ait kalıntı ve buluntuları gün ışığına çıkarmıştır.
Halikarnassos’un iki mezarlığı, Myndos ve Mylasa kapıları yakınlarında konumlandırılmıştır. Son yıllardaki yol yapım çalışmaları sırasında ortaya çıkan bazı mezarların üzerlerinde hayvan rölyeflerine rastlanmıştır.
Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen, Karya Kraliçesi Ada’nın mezarı da bunlardan birisidir. Bodrum – Turgutreis yolu üzerinde yer alan CarrefourSA Mağazası’nın içinde, bu antik mezar örneklerinden birisini görmek mümkündür.
Bodrum – Turgutreis yolu üzerinde Ortakent’i geçtikten 3 km sonra, Gümüşlük sapağından 2 km önce Gürece köyündedir ve kalıntıların bulunduğu tepe anayolun kuzeyine düşer. Tepede Helenistik Dönem burç kalıntıları izlenir. Tarihçi Heredotos, Telmissos’ta Apollon Tapınağı’nın bulunduğunu, tapınağın bilicilikte oldukça ünlü olduğunu anlatır. Tapınaktan bugüne iz kalmamıştır.
Bodrum Zeki Müren Sanat Müzesi’nde sanatçının hayatından kesitler izleme fırsatı bulurken anılarına tanıklık etme fırsatını da yakalayacaksınız.
Türkiye’nin en önemli sanatçılarından olan Zeki Müren’in 1980 yılından, vefat ettiği 1996 yılına kadar yaşadığı Bodrum’daki iki katlı evidir.